narzedziownia

Szanowny Użytkowniku,

1. Wyrażenie Zgody.

Jeśli nie chcesz wyrazić zgody lub chcesz ograniczyć jej zakres, proszę kliknij „Zarządzaj zgodami”.

Wyrażenie zgody jest całkowicie dobrowolne. Możesz zmieniać zakres zgody, w tym również wycofać ją w pełni, poprzez kliknięcie przycisku „Zarządzaj zgodami”.

Artykuł Dodaj artykuł

Oświadczenie Fabryki Broni „Łucznik” – Radom sp. z o.o.

W związku z informacjami prasowymi jakie pojawiły się mediach w dniach 17 i 18 grudnia 2012 roku odnośnie incydentu z udziałem broni Walther P-99, na strzelnicy policyjnej w Legionowie, informujemy, że do czasu otrzymania szczegółów dotyczących zdarzenia, Fabryka Broni „Łucznik” - Radom sp. z o.o. nie ma możliwości merytorycznego ustosunkowania się do zaistniałej sytuacji.

W związku z informacjami prasowymi jakie pojawiły się mediach w dniach 17 i 18 grudnia 2012 roku odnośnie incydentu z udziałem broni Walther P-99, na strzelnicy policyjnej w Legionowie, informujemy, że do czasu otrzymania szczegółów dotyczących zdarzenia, Fabryka Broni „Łucznik” - Radom sp. z o.o. nie ma możliwości merytorycznego ustosunkowania się do zaistniałej sytuacji; w szczególności Fabryka nie otrzymała do wglądu egzemplarza broni, z której strzelano, nie wiemy więc jakie były rzeczywiste przyczyny opisywanego wypadku.

Zarząd Fabryki Broni „Łucznik” - Radom sp. z o.o. wyraża jednocześnie współczucie dla Policjanta poszkodowanego w trakcie zdarzenia oraz ubolewanie, iż do zdarzenia tego doszło właśnie z udziałem pistoletu P-99.

Wypadek przy użyciu broni palnej nie oznacza jednak automatycznie – jak sugeruje prasa - że jego przyczyną musiało być nieprawidłowe działanie pistoletu; istotny wpływ na powstanie zdarzenia mogły mieć bowiem czynniki zewnętrzne, takie jak warunki używania i konserwacji broni, a także rodzaj użytej w trakcie strzelania amunicji.

Obecnie na wyposażeniu Policji znajduje się kilkadziesiąt tysięcy egzemplarzy pistoletów P-99, produkcji Fabryki Broni „Łucznik” - Radom sp. z o.o., które użytkowane są począwszy od 2002 roku. Opisywany wypadek jest jedynym jaki miał do tej pory miejsce.

W tych okolicznościach doniesienia prasowe sugerujące istnienie wady fabrycznej w pistoletach P-99 nie znajdują umocowania w faktach i stanowią niczym nie poparte insynuacje.

Zarząd Fabryki Broni „Łucznik” - Radom sp. z o.o. deklaruje, że dołoży wszelkich starań, aby wspólnie z Policją ustalić i wyjaśnić faktyczne przyczyny opisywanego zdarzenia, w taki sposób, aby kontynuować politykę zapewnienia wszystkim Użytkownikom pistoletów P-99 gwarancji bezawaryjnego i bezpiecznego korzystania z tej broni.

Fabryka Broni „Łucznik” – Radom Sp. z o.o.

Artykuł został dodany przez firmę

Inne publikacje firmy